12 martie 2006

Nimic despre fotografie

"Mi-am zis atunci că lumea e plină de semne. Ne uităm la o bucată de cer, la o pasăre, ascultăm un cuc cântând, şi nu ne trece prin cap că toate acestea sunt, poate, hieroglife ale naturii pe care nu le înţelegem. Tot ce ne înconjoară e format din hieroglife. Ele exista şi aşteaptă un Champollion care să le dezlege. Dar oamenii nu prea au chef să devină Champollion. Lor le e mult mai simplu să spună despre un nor că e un nor şi despre o cioară că e o cioară. De ce să se mai complice ? La ce foloseşte ? Ca să dezlegi hieroglife, trebuie să renunţi la o parte din viaţă. Şi trebuie să alegi. Iţi trăieşti viaţa sau o întelegi ? Una din două." (Octavian Paler - "Viaţa pe un peron")



2 Comments:

Anonymous Anonim said...

"Memento mori" invita la acea intelegere a vietii de care vorbeste Paler in citat. Iar acea intelegere te ajuta sa traiesti viata cu sens. Nu despre alba sau neagra e vorba ci despre a fi sau a nu fi.

10:36  
Anonymous Anonim said...

"memento mori" este o invitatie la chiar acea intelegere a sensului vietii. Si atunci, nu mai este vorba despre alb sau negru ci, zic eu, despre a fi sau a nu fi.

10:46  

Trimiteți un comentariu

<< Home